English version

Formularz logowania

zarejestruj się


Drukuj

M. J. Halimatul, S. M. Sapuan, M. Jawaid, M. R. Ishak, R. A. Ilyas

Absorpcja wody i rozpuszczalność w wodzie kompozytowych folii z biopolimeru skrobiowego sago napełnionego cząstkami włókien palmy cukrowej (j. ang.)

Polimery 2019, nr 9, 595


DOI: dx.doi.org/10.14314/polimery.2019.9.4

Streszczenie

Zbadano wpływ dodatku 10, 20, 30, 40 i 50% mas. cząstek włókien palmy cukrowej (SPP) na absorpcję wody termoplastycznych folii z biopolimeru skrobiowego sago. Cząstki napełniacza rozprowadzano mechanicznie w mieszaninie termoplastycznej skrobi sago przez 30 minut w 80 °C. Wyznaczano absorpcję wody i rozpuszczalność w wodzie otrzymanych folii. Cząstki SPP skutecznie zmniejszają wchłanianie wody, zwiększając tym samym właściwości barierowe termoplastycznego kompozytu skrobi sago względem wody, co umożliwia uzyskanie trwalszych folii biokompozytowych.


Słowa kluczowe: termoplastyczna skrobia sago, biopolimerowe folie kompozytowe, absorpcja wody, cząstki cukru palmowego
M. J. Halimatul, S. M. Sapuan, M. Jawaid, M. R. Ishak, R. A. Ilyas (1.18 MB)
Absorpcja wody i rozpuszczalność w wodzie kompozytowych folii z biopolimeru skrobiowego sago napełnionego cząstkami włókien palmy cukrowej (j. ang.)